Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR is een kortdurende behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. 

Denk hierbij aan een (verkeers)ongeluk, een brand of pestervaringen. Ook bij andere klachten waar nare ervaringen aan ten grondslag liggen zoals angstklachten en een negatief zelfbeeld, kan EMDR helpen.

Hoe werkt het?

Wetenschappers denken dat onverwerkte nare herinneringen niet goed zijn opgeslagen in het geheugen waardoor je er nog lang last van kan hebben. Met EMDR worden de nare herinneringen opnieuw opgeslagen in je geheugen, maar dan zonder hun negatieve emotionele lading.

Wanneer je aan iemand vraagt om aan een nare ervaring te denken en hem tegelijkertijd een afleidende taak (bv. naar klikjes luisteren) geeft, wordt het werkgeheugen "dubbel" belast. Door de concurrentie van de werkgeheugentaken, is er weinig plaats voor de naarheid van de herinnering. Dit maakt dat je een een andere betekenis kan geven aan de gebeurtenis en het "opnieuw" opslaat zonder de narigheid. De volgende keer dat je eraan denkt, is de herinnering niet meer vervelend.

Aan het begin van de EMDR behandeling word je gevraagd terug te denken aan de nare gebeurtenis, inclusief alle bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Terwijl je dat doet, word je gevraagd om ook nog iets heel anders te doen (lichtjes volgen via een lichtbalk of klikjes te volgen via een koptelefoon). De herinnering aan de nare gebeurtenis verliest hierdoor snel haar kracht en emotionele lading. De behandeling gaat door totdat je het niet meer vervelend vindt om aan de gebeurtenis terug te denken. Je zal daarna merken dat je minder tot geen last meer hebt van je klachten.

Het kan zijn dat je tussen de afspraken onrustig bent of dat je wat vaker aan de nare ervaring moet denken. Dat betekent dat het verwerkingsproces in gang is gezet. Gelukkig is dat na een paar dagen meestal weer voorbij. Het hoeft trouwens niet.

Voor welke klachten?

EMDR is effectief bij post traumatische stresstoornissen (PTSS) en traumaverwerking, maar ook bij uiteenlopende andere klachten.

Door een nare ervaring kun je allerlei problemen krijgen. Bij jongeren zien we vaak de volgende klachten als iets niet goed verwerkt is:

  • angsten (bv braakangst)
  • herbelevingen
  • slecht slapen/nachtmerries
  • paniekaanvallen
  • depressies
  • slechte prestaties op school/werk
  • negatief zelfbeeld
  • prikkelbaarheid
  • schuld- of schaamtegevoelens

EMDR kan gebruikt worden bij onder andere:

  • Faalangst
  • Fobieën (bv braakangst)
  • Pestervaringen
  • Na een verkeersongeluk of een inbraak
  • Na het plotseling verlies van een dierbaar persoon
  • Seksueel misbruik (langdurig of eenmalig)

EMDR is ook effectief bij het verhelpen van angst voor dat wat zou kunnen gebeuren (vb. vliegangst) en voor tandartsangst. Dit ontstaat vaak na een vervelende ervaring bij de tandarts. EMDR helpt om die herinnering minder naar te maken, zodat het bijvoorbeeld makkelijker is om de volgende keer naar de tandarts te gaan.

Effectief?

EMDR is een evidence based behandelmethode. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR. Het is op dit moment de meest effectieve behandeling op het gebied van trauma.

Op het gebied van angsten blijkt EMDR net zo effectief als cognitieve gedragstherapie, maar dan sneller!

Op de website van de Vereniging EMDR vind je veel informatie over deze behandelmethode, waaronder wetenschappelijke artikelen en onderzoeksrapporten. Maar je vindt hier ook praktische informatie over wat EMDR is. www.emdr.nl

Voordelen van EMDR

  • Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
  • Het werkt snel. Bij kinderen is dat extra belangrijk omdat onverwerkte herinneringen de gezonde ontwikkeling kunnen remmen of blokkeren. Snelle behandeling zorgt ervoor dat we weer 'verder kunnen leven' en voorkomt klachten op de lange termijn.
  • Clienten vertellen ons dat ze EMDR minder vervelend vinden dan 'praattherapie'.

Reacties van clienten:

"Ik voel me sterk, kan alles weer aan!"
"Het is eigenlijk helemaal niet mijn schuld. Ik ben oke".
"Het is of er een frisse wind door mijn hoofd is gewaaid!"
"Eerlijk gezegd geloofde ik er niet in, maar ik voel me echt een stuk beter".
"Het plaatje doet me niks meer. Het is helemaal niet meer naar om aan te denken"
"Het is veel sneller gegaan dan ik verwacht had. EMDR werkt echt goed".
"Ik heb meer zelfvertrouwen, voel me steeds beter".