Wat is EMDR?

Eye Movement Desentization and Reprocessing, afgekort EMDR is een kortdurende behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische gebeurtenis.
Denk hierbij aan een (verkeers)ongeluk, een brand of pestervaringen. Ook bij andere klachten waar nare ervaringen aan ten grondslag liggen zoals angstklachten en een negatief zelfbeeld, kan EMDR helpen.

Hoe werkt het?  

Wetenschappers denken dat onverwerkte nare herinneringen niet goed zijn opgeslagen in het geheugen waardoor je er nog lang last van kan hebben. Met EMDR worden de nare herinneringen opnieuw opgeslagen in je geheugen, maar dan zonder hun negatieve emotionele lading.

Wanneer je aan iemand vraagt om aan een nare ervaring te denken en hem tegelijkertijd een afleidende taak (bv. naar klikjes luisteren) geeft, wordt het werkgeheugen "dubbel" belast. Door de concurrentie van de werkgeheugentaken, is er weinig plaats voor de naarheid van de herinnering. Dit maakt dat je een een andere betekenis kan geven aan de gebeurtenis en het "opnieuw" opslaat zonder de narigheid. De volgende keer dat je eraan denkt, is de herinnering niet meer vervelend.

Effectief- werkt het? 

EMDR is een evidence based behandelmethode. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR. Het is op dit moment de meest effectieve behandeling op het gebied van trauma.

Op het gebied van angsten blijkt EMDR net zo effectief als cognitieve gedragstherapie, maar dan sneller!

Op de website van de Vereniging EMDR vind je veel informatie over deze behandelmethode, waaronder wetenschappelijke artikelen en onderzoeksrapporten. Maar je vindt hier ook praktische informatie over wat EMDR is

Voordelen van EMDR 

  • Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
  • Het werkt snel. Bij kinderen is dat extra belangrijk omdat onverwerkte herinneringen de gezonde ontwikkeling kunnen remmen of blokkeren. Snelle behandeling zorgt ervoor dat we weer 'verder kunnen leven' en voorkomt klachten op de lange termijn.
  • Clienten vertellen ons dat ze EMDR minder vervelend vinden dan 'praattherapie'. Dit komt doordat zij bij EMDR niet lang aan de traumatische herinnering hoeven te denken. Sommigen vinden het raar, grappig of zelfs leuk om te doen.

Overgenomen van http://www.emdrkindenjeugd.nl

EMDR Praktijk Westerhout

Zijlweg 142g
2015BH Haarlem
T: 06 - 19915596
info@emdrwesterhout.nl

Deze site is mede mogelijk gemaakt door desk.nl